La importància de les tècniques d’estudi pels alumnes d’ESO
- Date 17/10/2024
Un estudi, amb més de 3.400 alumnes d’ESO a Catalunya, revela que el 78% dels estudiants no han rebut instrucció sobre com estudiar, i sovint utilitzen tècniques poc efectives, com memoritzar o subratllar. La investigació, publicada a “Cognitive Research: Principles and Implications”, destaca que les estratègies d’aprenentatge més eficaces, com l’elaboració, l’evocació i la pràctica espaiada, estan poc utilitzades però són clau per a un aprenentatge durador.
L’elaboració consisteix a entendre i explicar amb paraules pròpies el que s’estudia. L’evocació implica autoavaluar-se per consolidar coneixements i detectar mancances. La pràctica espaiada, que distribueix l’estudi al llarg del temps, és crucial per retenir la informació a llarg termini, tot i que no sempre es reflecteix en les notes.
Els autors adverteixen que, si bé és possible aprovar amb tècniques menys efectives, aquestes no preparen adequadament per a desafiaments futurs com la universitat o el món laboral. També apunten que molts alumnes confonen subratllar i copiar amb resumir, disminuint l’eficàcia de la tècnica de resumir. En aquest context, el suport d’una acadèmia que ensenyi com estudiar esdevé clau per l’èxit de l’estudiant, ajudant-lo a adoptar estratègies d’aprenentatge més efectives i duradores.
A Novacadèmia, amb més de 12 anys d’experiència, ensenyem tècniques d’estudi adaptades a cada etapa i edat per millorar la motivació i els resultats dels alumnes. Aquestes tècniques inclouen la lectura, el subratllat, el resum i l’estudi visual amb representacions gràfiques. L’organització i la gestió del temps també són clau, així com l’ús de les TIC per optimitzar l’aprenentatge i la recopilació d’informació.
https://www.ccma.cat/324/quines-son-les-tecniques-destudi-mes-eficaces-i-menys-utilitzades-pels-alumnes-deso/noticia/3302473/